Výroční zprávy

Nadační fond Zelený poklad – Výroční zpráva 2020

Lucie Davídková, členka správní rady

Vážení a milí příznivci Nadačního fondu Zelený poklad,

když jsem Vám v závěru svého loňského ohlédnutí za uplynulým rokem přála, aby pro Vás byl rok 2020 inspirativním začátkem něčeho nového, ani ve snu by mne nenapadlo, jak budou tato slova znít o rok později. Nemám v úmyslu zde hovořit o tom, čím se celý svět od loňského ledna zabývá.

Je jasné, že „starý svět“ loni skončil a my jsme svědky formování světa nového. Čím dříve přestaneme lpět na starých jistotách, čím dříve si uvědomíme nové možnosti, tím snáze se jako jedinci i celá společnost se změnou vyrovnáme.

V loňském roce se vše výrazně zpomalilo. U projektů podpořených Nadačním fondem Zelený poklad jsme se spíše než s hladkým průběhem realizace setkávali s žádostmi o prodloužení termínů. I přesto Nadační fond Zelený poklad poskytl 11 nových nadačních příspěvků v celkové výši 1.315.231 Kč. Mezi zajímavé projekty patří například revitalizace části dvora Waldorfské základní školy Dobromysl v Plzni, kde bude svedena dešťová voda z části střech a použita v zahradním designu. Dalším zajímavým projektem je vytvoření ekoučebny na Střední průmyslové škole stavební v Plzni, jejímž cílem je intenzivněji a hlavně praktičtěji zakomponovat ekologické přístupy do odborné výuky.

Nadační fond Zelený poklad i v roce 2020 pokračoval ve spolupráci s bavorskou ekologickou stanicí Lias-Grube v realizaci přeshraničního projektu „Voda- Wasser“. Vzhledem k jeho charakteru však byla většina projektových aktivit pozastavena a přeložena na rok 2021. Doufejme, že v tomto roce na úspěšnou spolupráci navážeme, byť nejspíš v nových formách a novými způsoby setkávání.

Děkuji všem členům správní rady a zaměstnancům Nadačního fondu za jejich nasazení a nadšení. Děkuji všem našim dárcům, na prvním místě statutárnímu městu Plzeň, za štědrost, bez které by nebylo možné realizovat všechno to smysluplné, co se nám v minulém roce zdárně podařilo dovést do konce.

Děkuji vám všem za přízeň, velmi si jí ceníme.

Lucie Davídková, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Zelený poklad

Výroční zprávy NFZP